ZOZNÁMTE SA S VARROA DESTRUCTOR - HROZBOU PRE ĽUDSTVO

  Katastrofa ohrozujúca úrodu pre celé ľudstvo má až 8 nôh, ale iba cca 1-1,5mm!!! ZOZNÁMTE SA S VARROA DESTRUCTOR .

  Okrem predaja sadeníc, sme dnes zaliečovali naše mladé včelstvá. Počas roka sme používali to najlepšie, čo najnovšie poznatky ponúkajú a zároveň je to šetrné a pomerne ekologické. Používali sme EKOPOL (drevené pásiky napustené esenciálnymi olejmi odpudzujúcimi parazity), neskôr aj pásiky na báze glicerínu s kyselinou šťavelovou (zakúpené u skvelého včelára pána Janca v Púchove). Tu sa jedná o čistú prírodu, nakoľko všetky látky sú neškodné a na parazitov skôr pôsobia odpudivo. Naša skúsenosť je pozitívna. Dnes sme zaliečovali a kontrolovali spad klieštika na Varroa dne. Je to pre predstavu biela doska, kde ľahšie spočítate spadnutých parazitov pre výpočet napadnutia včelstva.

  Pred zimou je žiaľ v 21. storočí nutná aj tvrdšia liečba. Nejedná sa o liečbu antibiotikami. Tie sú u nás zakázané a vďaka tomu je tuzemský med vysokokvalitný. Nie je tomu však všade... Zaliečovanie u nás pozostáva v odstraňovaní hlavného parazita Varroa destructor (Klieštik včelý), ktorý nielen škodí včelstvu svojou samotnou existenciou a oslabuje ho, ale je aj hlavným prenášačom vírusových onemocnení.

  Po zaliečení bolo na dne našťastie iba pár klieštikov. Najmenej 7 a maximálne cca 30 v jednom úle. To je skvelý výsledok a znak silného zdravia našich včelstiev. Žiaľ, tento boj je neustály a čo je dnes - nemusí byť zajtra...

  Otázkou je, či práve ľudia svojim domestikovaním včiel, nepripravili tento druh o jeho prirodzenú schopnosť brániť sa proti takémuto parazitovi... Človek s celým arzenálom poznatkov 21. storočia, si s týmto 1,5 mm osemnohým parazitom nevie dať rady a tak povediac - zatiaľ to je iba remíza.

  Vážte si prosím včelárov. Dnes to nie je iba o získavaní medu a starostlivosti o včelstvo... Dnes je to boj o záchranu včiel ako takých.

Na fotke klieštik nájdený po zaliečovaní.


20211009_124133 1jpg
20211009_130730 1jpg20211009_140734 1jpg