ZBIERAME PESTRÝ PEĽ

Nechali sme si na mieru vyrobiť peľochytové dosky s otvormi priemeru 5,1mm, cez ktoré pri návrate do úľu včielkam spadne čerstvo nazbieraný peľ na pripravenú podložku.

20230608_120011jpg

Peľ je v poslednej dobe veľmi vyhľadávaným doplnkom stravy. Obsahuje predovšetkým bielkoviny, cukry, vodu, tuk, ale aj enzýmy, vitamíny, nukleové kyseliny, organické kyseliny, minerály, silice a farbivá.

20230608_120823jpg

Na fotke môžete vidieť farebnú pestrosť peľu. Znáška nektáru je slabá, no pestrá na druhy. Napríklad čierny peľ pochádza z kvitnúceho Vlčieho maku. Z repky bol peľ čisto svetlo žltý.

20230608_120809jpg

Včielkam berieme približne polovicu znášky čerstvého peľu. Napriek tomu odnášame slušné množstvo v kýbli každý druhý/tretí deň. Potrebujeme ho pre kŕmenie našich hladných čmeliakov. Ale o tom si napíšeme neskôr.

20230608_120043jpg

VEDELI STE, ŽE... práve vďaka peľovým časticiam sa dá preukázať pôvod medu, alebo aj jeho falšovanie? Podľa peľu skúsený včelár aj dokáže pozorovať druh nektáru, ktorý práve včielky nosia.

20230521_191443jpg