
Nechali sme si na mieru vyrobiť peľochytové dosky s otvormi priemeru 5,1mm, cez ktoré pri návrate do úľu včielkam spadne čerstvo nazbieraný peľ na pripravenú podložku.


Peľ je v poslednej dobe veľmi vyhľadávaným doplnkom stravy. Obsahuje predovšetkým bielkoviny, cukry, vodu, tuk, ale aj enzýmy, vitamíny, nukleové kyseliny, organické kyseliny, minerály, silice a farbivá.

Na fotke môžete vidieť farebnú pestrosť peľu. Znáška nektáru je slabá, no pestrá na druhy. Napríklad čierny peľ pochádza z kvitnúceho Vlčieho maku. Z repky bol peľ čisto svetlo žltý.


Včielkam berieme približne polovicu znášky čerstvého peľu. Napriek tomu odnášame slušné množstvo v kýbli každý druhý/tretí deň. Potrebujeme ho pre kŕmenie našich hladných čmeliakov. Ale o tom si napíšeme neskôr


.


VEDELI STE, ŽE... práve vďaka peľovým časticiam sa dá preukázať pôvod medu, alebo aj jeho falšovanie? Podľa peľu skúsený včelár aj dokáže pozorovať druh nektáru, ktorý práve včielky nosia.