VČELSTVÁ BEZ PESTICÍDOV? ÁNO!

Na rozdiel od väčšiny včelárov na Slovensku - liečime prírodne a počas celého roka. Vhodné a správne načasované liečenie je základ udržateľnosti zdravých včelích rodín. Žiaľ, v 21. storočí včely bez pomoci človeka dlhodobo neprežijú. Ide o to, ako a čím liečiť...

Posledné liečenie sme robili pomocou pokapu roztokom kyseliny šťavelovej.

NÁVOD: Na jeden liter liečiva sme použili 50g kyseliny šťavelovej (Kyselina Oxalová v práškovej podobe Dyhydrátu 99,6%), 200g cukru a doliali sme vodu do celkového 1L objemu roztoku.

POZOR Je vhodné použiť ochranné prostriedky pri výrobe roztoku - rukavice, dlhý rukáv a okuliare. Výsledný roztok je už slabý a je menej agresívny než domáci ocot.

Roztok kyseliny šťavelovej sme naniesli na plásty po 50ml na nádstavok. Spád klieštika nás prekvapil a trval viac dní.

POZOR Roztok kyseliny pôsobí skôr dotykom ako odparovaním. Včely sa o roztok prirodzene otierajú pri čistení priestoru úľa. Klieštika obvykle nezabije, ako je tomu pri použití pesticídov. Sú zo včelstva vytlačené a preto ich je treba častejšie z Varroa dna zbierať a "neutralizovať". Klasicky - do dymáku, tam im je dobre.

20221018_131341jpg
Aplikácia roztoku.

20221018_130503jpg
Odmerka a na aplikáciu vhodná striekačka s objemom 50ml. 

20221009_162517jpg
Spád klieštika kontrolujeme denne a klieštika odstraňujeme. Klieštik neuhynul, je iba vytláčaný z priestoru úľa. Je nutné ho odstraňovať včelárom.