Prasiatka KUNE KUNE

DETI FARMÁROV DOSTÁVAJÚ NA MIKULÁŠA "DOBRÔTKY" ZÁSADNE V NESPRACOVANEJ FORMEPRASIATKA KUNE KUNE

Toto pomenovanie od Maoriov v Angličtine "fat and round" (doslovne tučný a guľatý) by sa dalo po Slovensky preložiť aj ako bacuľaté. A to prasiatka Kune Kune naozaj sú...

Plemeno pravdepodobne vzniklo krížením Ázijských druhov prasiat dovezených námorníkmi začiatkom 19. storočia. Pôvodní obyvatelia Nového Zélandu Maoriovia ich chovali ako domáce zviera, no postupnou zmenou ich životných spôsobov a presunov, prasiatka Kune Kune takmer vyhynuli.

Bod zlomu bol v roku 1970. Ich počet klesol iba na 50(!!!) jedincov a takmer došlo k vyhynutiu celého druhu. Michael Willis a John Simister sa zasadili o ich záchranu a posledné čistokrvné kusy Kune Kune previezli a množili vo Veľkej Británii. Vďaka ich počinu dnes môžeme nájsť po celom svete nadšených chovateľov čistokrvných prasiatok s týmito skvelými vlastnosťami.

PASÚCE SA PRASIATKO

Vo svete si našlo veľa fanúšikov vďaka miernej povahe a veľmi milému vzhľadu. Tento druh prasiatka je menší a má celoročné ochlpenie. Váha je u samičiek nižšia ale jedince majú váhu od 60 do 120kg. Farba je rôzna, od čierno-bielej, cez krémovú, ryšavú až hnedú.

Prasiatka sú vhodné na chov vo voľnom výbehu. Dokážu sa pásť a potrebujú zväčša iba minimum doplnkovej stravy. Ako všežravci nepohrdnú takmer ničím, no nie je dobré ich prekrmovať. Majú ako každé prasa tendenciu rýchlo priberať, čo v prípade chovu ako maznáčika nie je vzhľadom na skracovanie doby žitia vhodné. Prasiatka je možné chovať aj na mäso, ale vo svete sa skôr chová na spásanie a ako milé a veľmi učenlivé zviera.

HAMBÁČIK a SLANINKA

20221124_153106jpg

Na našich sadoch chceme Kune Kune chovať v čistokrvnej línii a bude si ich môcť od jari do jesene každý zákazník pohladkať v ich ohrádke s domčekom (zatiaľ naplánovaných) tak, ako si každý môže pohladkať našich pštrosov Emu. O ich mená sa postarali naše dcérky, ktoré prasiatka dostali ako Mikulášsky darček: „Hambáčik a slaninka“.