Pozorne sledujeme materské misky ako signalizáciu rojovej nálady.

NA FOTKE je materská miska, materská miska s nakladeným vajíčkom a materská bunka otvorená a zatvorená. Aký je medzi nimi rozdiel a čo nám to napovie???

 Čo je to vlastne rojenie včiel a čo mu predchádza?
Rojenie včiel je prirodzené evolúciou overené rozširovanie populácie Včely medonosnej v prírode. Včely v období silnej znášky za priaznivých podmienok naplnili prirodzené dutiny (bútľavý strom, prasklina v skale... a pod.), ktoré obsadili a takmer celý ich priestor vyplnili. Nemajú sa už kde rozširovať. Evolúciou osvedčený recept bol v tomto prípade rozdelenie včelstva, kde jedna časť ostáva na pôvodnom mieste a druhá časť odlieta hľadať nové miesto pre rozvoj. Takto sa prirodzene včely rozširovali vo svojom okolí až osídlili celú planétu.
20230513_154450jpg
Pre včelára je však rojenie nežiadúce.
Roj si odnáša časť medu a ak roj neodchytíme, prichádzame aj o nemalú časť populácie včiel. Napriek tomu, že dnes včelárime prevažne v nadstavkových systémoch, kde je možné veľkosť priestoru pre včely ľubovoľne rozširovať, nie vždy sa s rodinou zladíme natoľko, aby sa prirodzený pud úplne potlačil. Spôsobov ako s tým bojovať je veľa.

Čo ale predchádza rojeniu? Čo sledujeme v našich úľoch?
Včely si preventívne počas celého roka vytvárajú tzv. materské misky (viď foto). Tieto misky sú viditeľné a vôbec nás nemusia rozrušovať. Dôležité je pochopiť, načo slúžia a kedy ich treba začať sledovať. Materská miska je oveľa širšia než bunka robotnice. Aby sa tam zmestilo dostatok materskej kašičky nutnej pre kŕmenie novej matky.
20230513_154615jpg
Matka kladie oplodnené a neoplodnené vajíčka.
Oplodnené vajíčka do pripravených buniek pre robotnice a neoplodnené do buniek pripravených pre trúdov. Rozdiel zisťuje tykadlami podľa šírky bunky. Oplodnené (robotničie) kladie do bunky s priemerom cca 5mm a neoplodnené (trúdie) do bunky s priemerom cca 6-7mm.

Matku riadia v kladení včely a nie ona sama.
Otvor misky, ktorý je zárodkom budúcej Materskej bunky (ľudovo matečník) je širší ako priemer bunky robotnice. Matka do nej vajíčko nenakladie a už vôbec nie oplodnené. Ako teda včely matku presvedčia, aby si nakládka vajíčka svojich budúcich sokýň?
20230513_155417jpg
Pomôže staré osvedčené - podfuk!
Ak sa včelstvo dostáva do rojovej nálady, včely upravia vopred pripravené materské misky tak, že ich otvor vystavajú do šírky 5mm, vďaka čomu matku oklamú a ona do nej nakladie oplodnené vajíčko (Rozdiel v zárodku a vývoji medzi robotnicou a matkou je iba v ich potrave. Vajíčko je rovnaké.) Hneď ako sa to stane, včely otvor znova rozšíria a začnú z nej budovať Materskú bunku až do finálnej veľkosti 25-30mm. Naplnia ju materskou kašičkou a odchovajú tak novú mladú matku. Tá spravidla vystrieda pôvodnú.

Pôvodnú matku včely prestanú kŕmiť.
Vďaka čomu sa zníži jej hmotnosť a je schopná kratších letov a teda jej nič nebráni, aby sa spolu s časťou populácie vyrojila a skúsila šťastie niekde v neznáme... Teraz iste chápete, že pôvodnú matku je nutné oklamať, aby istotu a zázemie vymenila za neistotu a nutnosť opustenia úľa...
20230513_155239jpg
No a ak už v úli nachádzate hotové Materské bunky, neostáva vám už nič iné ako ich vylamovať, prenášať do iných úľov pre vytvorenie odloženca, alebo matku uzatvárať do mechanicky obmedzených rámikov kde sa jej kladenie spomalí... a nezabudnite nastražiť starý dobrý roják... Lebo nech chceme akokoľvek, včely vždy prekvapia.