Pozdrav z pod Himalájí - Kutavka Sceliphron curvatum

Nedomáce druhy (invázne) hmyzu sú čím ďalej väčším problémom. Nie každý druh však okamžite ničí pôvodné druhy, no je im minimálne konkurentom...

Poznáme veľké množstvo kutaviek. Mnohé sú pôvodnými a často málo zastúpenými druhmi v našom prostredí. „Kutavke Ázijskej“ sa u nás ale darí. Pre poriadok, trocha vedeckej klasifikácie: Ríša Animalia – Kmeň Arthropoda – Trieda Insecta – Rad Hymenoptera – Podrad Apocrita – Čeľaď Sphecidae – Rod Sceliphron.

20240322_122731jpg

Čo je na Kutavkách zvláštne? Tento samotársky žijúci druh si zakladá hniezda veľmi zvláštne. Buduje si takzvané džbány, alebo "konzervy"... Tieto vopred pripravené "konzervy" následne plní pavúkmi. Áno! Pokiaľ nemáte radi pavúkov, alebo nebodaj trpíte Arachnofóbiou, máte nového priateľa.

Napriek miernym odlišnostiam sa doslova špecializuje na lov pavúkov. Parazituje na nich veľmi špecificky. Do pavúkov vstrekne pomocou svojho žihadla jed do jeho nervovej sústavy, ktorý pavúka nezabíja - iba ho paralyzuje. Podľa druhu a veľkosti sa jedná o paralýzu, pri ktorej pavúka prenáša, alebo ho poslušne odvedie do pripravenej "konzervy" a tam ho uloží. Na takto uložených pavúkov nakladie vajíčko. To sa neskôr premení na larvu a dlhodobo prežívajúcich pavúkov v uzavretej "miestnosti" odkiaľ sa nevedia dostať pojedá... Áno, desivý príbeh!

Pri vyberaní kokónov včiel samotárok (Osmia Rufa) sme zostali prekvapení. Niektoré vrchné dosky u našich chovných staníc boli obsadené iným druhom hmyzu. Vstupné – predné časti dutín boli pri tom perfektne uzatvorené, nič nenapovedalo tomu, že dnu prebieha vývoj úplne iného druhu hmyzu, než sme plánovali.

20240202_124500jpg

V dutinách sme objavili množstvo „džbánikov“. Ihneď sme rozpoznali džbány kutaviek, no v januári sme nevedeli presnejšie určiť, akému konkrétnemu druhu sa u nás na sade tak veľmi zapáčilo.

20240202_114302jpg

Nezostávalo iné riešenie, než pokračovať v ich hybernácii a následnému kontrolovanému liahnutiu. Následne by sme si jedinca porovnali s literatúrou a vyhodnotili druh.

20240322_122902jpg

S výsledkom sa chceme podeliť. Podľa všetkého sa jedná o invázny druh z Ázie, konkrétne krajín pod Himalájami ako India, Nepál a podobne. Do našich končín sa pred desiatkami rokov dostala najpravdepodobnejšie na lodiach s tovarom, v lodných kontajneroch. Na nich sa v chránených džbánoch dostali do každého kúta Európy. A prosperujú!

20240322_122655jpg

Mimo tohto druhu, sa začínajú objavovať aj iné druhy ako kutavky mexické (Isodontia mexicana), kutavky americké (Sceliphron caementarium), alebo kutavky kalifornské (Chalybion californicum). Ich rozširovanie sledujú dobrovolníci, napríklad v Česku je sledovanie pomocou nahlasovania inváznych druhov na stránke Najdije.cz.

20240322_122446jpg

Na sade sa nám exponenciálne rozšírili rôzne druhy pavúkov. Niektoré si dokonca pochutnávajú na našich samotárkach. No a na týchto pavúkoch si zasa pochutnávajú tieto invázne kutavky.