Pomáhame opeľovačom - ČMELÍNY

  V tohtoročnej sezóne sme sa rozhodli výrazne posilniť opeľovačov na našich sadoch. Okrem rozširovania počtu včelstiev z 5 na 11, sme sa rozhodli pomôcť v ich rozvoji čmeliakom a samotárskym včelám.

  Dnes sme osadili 3 nové čmelíny. Teda priestor pre bezpečné hniezdenie pre čmeliaky. Zámerne píšeme všeobecne, lebo netušíme aký konkrétny druh čmeliaka a či vôbec, si naše stanovište vyberie pre svoj tohtoročný rozvoj.

  Naše čmelíny spĺňajú všetky najnovšie poznatky o chove čmeliakov a veríme, že zabezpečia rozvoj čmeliačim rodinám a nám prinesú lepšie opelenie a nové skúsenosti.

  V SKRATKE: Problematika chovu čmeliakov je pomerne obšírna, ale literatúra v tuzemskom jazyku je veľmi obmedzená... Tejto téme sa obšírnejšie povenujeme neskôr na našich web stránkach. Ale na úvod asi toľko:

  Čmeliak /poľný, skalný... atď./ vytvára jednoročné kolónie. Prezimujú iba matky a tie si na jar hľadajú nové miesto na hniezdenie. Tieto matky sú základom novej kolónie, ktorá v závislosti od konkrétneho druhu vytvára hniezdo z rádovo stoviek jedincov.

  V skorú jar /pri osádzaní sietí na sade sme spozorovali prvé jedince už v prvej ½ marca/ vyliezajú matky čmeliaka z úkrytu kde prezimovali /v závislosti od druhu, ale prevažne zalezené v zemi/ a snažia sa nakŕmiť. Hľadajú si pri tom vhodné miesto pre vytvorenie hniezda. Možno vás to prekvapí, ale čmeliaci často využívajú na hniezdenie opustené myšacie nory. A práve imitácia myšacej nory sa stala základom úspešného chovu čmeliaka.

  Čmeliakov si nijako nevieme „ochočiť“ a vďaka jeho spôsobu zimovania ho jednoducho nechováme – iba mu pripravujeme miesto na hniezdenie počas roka a tento cyklus sa každým rokom opakuje. Každý rok je to iný príbeh.

  Imitácia myšacej nory spočíva v priestore približne 30 x 30 x 30 cm. Dokonale izolovaný a dostatočne zateplený, aby sa v lete hniezdo doslova neupieklo. Vnútro čmelínu je nutné vystlať materiálom imitujúci myšaciu noru, v našom prípade prírodná 100% bavlna. Nesmieme zabudnúť na vchod imitujúci vstup do nory – tú imitujeme použitím elektrikárskeho husieho krku vhodného priemeru.

  O úspechu alebo sklamaní budeme informovať aj na našich stránkach kde sa dozviete o chove čmeliakov viac, ako aj naše skúsenosti... ale to predbiehame. Sezóna hniezdenia sa práve rozbieha. Držte nám a čmeliakom palce.

  Ps.: Ak si kladiete otázku, prečo to robíme, veď si žijú bežne v prírode a ich úbytok raketovým tempom ste nepostrehli, tak vedzte jedno: čmeliaci v čmelíme prežijú postrek pesticídmi družstvom - ak nás upozornia čo by nás mali, uzavrieme ich na nevyhnutný čas... Ochránime ich pred škodcami, ktoré väčšinu voľne hniezdiacich čmeliakov napadnú a devastujú. No a nemalou mierou pár z vás informujeme o vzácnosti tohto hmyzu a možno aj inšpirujeme k ich podobnej ochrane/podpore.

20220319_130536jpg

20220313_175828jpg
20220319_132100jpg