Nie je rašelina ako RAŠELINA

Aj tento rok sme naskladnili najkvalitnejšiu rašelinu potrebnú pre pestovanie ČUČORIEDKY KANADSKEJ. Nami ponúkaná pobaltská rašelina DOMOTORF (0-40mm) je špičkou vo svete a bude dostupná počas celej sezóny u nás na sade.

Čo je vlastne rašelina?

Vzniká na rašeliniskách, druhu ekosystému, ktorý je neustále mokrý a voláme ho príznačne mokriny/mokrade. V nich vďaka odumierajúcim častiam rastlín dochádza vďaka nízkemu prístupu vzduchu pri rozklade ku vzniku rašeliny. Tento proces je veľmi pomalý, literatúra uvádza prírastok iba 4-10cm za 100 rokov v závislosti od druhu rastlín a geografie. Tvoria ju teda takmer výhradne pozostatky rastlín a voda. Existuje viac druhov podľa druhu rašeliniska (Na Slovensku sú to slatiny a vrchoviská...), dominantného druhu rastlín z akých sa utvára, či teplôt pri ktorých vzniká (geograficky).

Najrozšírenejším rozdelením druhu pre poľnohospodárske použitie je tzv. čierna a biela rašelina. Toto rozdelenie sa ujalo vďaka jednoduchej orientácii v stupni Ph (biela rašelina je viac kyslá). Každé jedno ložisko však má inú kvalitu suroviny a rozdiel je obrovský ako aj u uhlia, rope, či diamantoch. Samozrejme, každý druh má iné výhody.

Rašelinu tvorí takmer zo 60% uhlík. Je po dokonalom vysušení použiteľná aj ako palivo, čo žiaľ aj v 21. storočí je pravdou. Koniec koncov, je to veľmi skorá forma uhlia, energeticky veľmi neefektívna...

I keď to nie je presné (čierne uhlie aké ťažíme vznikalo v inom období a z iných vtedy prítomných rastlinách a v iných klimatických podmienkach), dá sa hovoriť o vývojových stupňoch uhlia ako o rašeline z ktorej môže vznikať lignit, následne hnedo-čierne a neskôr čierne uhlie. Posledným a najkvalitnejším je antracit, ktorého podiel uhlíka presahuje viac ako 90%. Rašelina ktorú dnes ťažíme vznikala od konca poslednej Doby ľadovej, teda asi 8000 rokov p.n.l. Áno, rastliny tvoriace rašelinu ktorú si od nás odnášate, si „pamätá“ ešte kroky mamutov a obsahuje pozostatky flóry a fauny, aká už na svete nejestvuje.

Odhaduje sa, že zaberá približne 2% zemského povrchu. Väčšina však tvorí malé územné útvary a nikdy nebude ťažená (na Slovensku máme veľa menších rašelinísk). Dnešná produkcia bude tak ako u mnohých iných surovín v budúcnosti vyčerpaná. Spotrebúvame príliš na to, ako dlho trvá jej vznik... Preto je zarážajúce, ak je aj dnes využívaná ako palivo.

Rašelina DOMOTORF a jej hlavné výhody

Kyslosť je 3,5-4,5Ph a nepotrebuje žiadnu ďalšiu úpravu dlhé roky, ak dodržujeme pravidelné dopĺňanie drevnej štiepky na báze každých 4 rokov
Pôda je optimálne vzdušná vďaka dlhším vláknam
Má dobrú zmáčavosť a vlhkosť dobre prenáša
Neobsahuje žiadne patogény a škodlivé látky na rozdiel od nakopanej „hrabanky“
Rastliny nevytláča burina, je sterilná na semená iných rastlín. Usadia sa iba nánosy, ktoré viete ľahko v zárodku odstraňovať
Prvotná väčšia nákladnosť sa vráti vďaka vysokej ujateľnosti rastlín a vysokou výnosnosťou
Obsahuje viac ako 50% humusu, pre porovnanie bežná pôda obsahuje okolo 1-3,5% humusu – hodí sa preto na zúrodnenie pôd

Pobaltská rašelina predstavuje to najlepšie, čo v Európe na pestovanie kyslo-mylných rastlín nájdete. Dôležitá je veľkosť frakcie. Rašelina sa pri spracovaní delí na frakcie, teda na rôznu veľkosť vlákien. Ak pri pestovaní priesad v malinkých nádobkách je vhodná najmenšia veľkosť častíc (0-10mm), u pestovania Čučoriedok kanadských je vhodná frakcia čo najväčšia. Ponúkame frakciu 0-40mm vlákna.

Rašelina, ktorá sa po tisíckach rokov začína prevzdušňovať, stáva sa veľmi výživnou pôdou a zaručí pri dodržaní pravidelnej zálievky, hnojenia a správneho strihania skvelý priestor pre rast. Pozor- rašelina je sterilná, neobsahuje žiadne zásobné živiny. 

K dispozícií máme preto vhodné hnojivá celoročne, s výberom poradíme.

Špeciálne upozorňujeme na substráty zo záhradníctiev určené pre čučoriedky. Sú absolútne nevhodné. Je to zbytok po triedení rašeliny na baliacich linkách. Ich frakcia je jemná, po pár týždňoch zľahne, zostane ako betón a rastlina neprospieva... Čučoriedka potrebuje vzdušný substrát a to jej zabezpečí len čistá rašelina. Okrem toho je tento substrát zo záhradníctva 2x tak drahý ako prírodná rašelina.

Každému zákazníkovi radi poradíme s pestovaním u nás zakúpených ovocných sadeníc a s hnojením a strihaním aj v nasledovných rokoch.

Predaj po baleniach - 250L.
Odber iba osobne martinovesady.sk/kontakt

O dostupnosti sa vopred telefonicky informujte a dohodnite si termín odberu. OBJEDNÁVKY posielajte vo formáte Objednávam si RAŠELINU /MENO a PRIEZVISKO, MNOŽSTVO a TELEFONICKÝ KONTAKT/ a to formou súkromnej správy na Facebooku, Emailom na obchod@MartinoveSady.sk, alebo po starom telefonicky, SMS a WhatsApp na +421 948 514 689.

ĎAKUJEME za podporu a tešíme sa na vás . -Martin-