Naskladnili sme pre veľký záujem ďalší kamión rašeliny. Pobaltská RAŠELINA iba 17€/250L.

Najkvalitnejšia rašelina za bezkonkurenčnú cenu bude v ponuke CELOROČNE. Odber priamo u nás na sade v Horenickej Hôrke.

Rašelina DOMOTORF 17 €/250L
Predaj od jedného balenia
Odber osobne. ( www.martinovesady.sk/kontakt )

Naskladnili sme pre veľký záujem ďalší kamión rašeliny, potrebnej nie len pre pestovanie ČUČORIEDKY KANADSKEJ. Nami ponúkaná pobaltská rašelina DOMOTORF (0-40mm) je špičkou vo svete a bude dostupná počas celej sezóny za nezmenenú cenu.
Rašelina DOMOTORF a jej hlavné výhody
Kyslosť je 3,5-4,5Ph a nepotrebuje žiadnu ďalšiu úpravu dlhé roky, ak dodržujeme pravidelné dopĺňanie drevnej štiepky na báze každých 4 rokov
Pôda je optimálne vzdušná vďaka dlhším vláknam
Má dobrú zmáčavosť a vlhkosť dobre prenáša
Neobsahuje žiadne patogény a škodlivé látky na rozdiel od nakopanej „hrabanky“
Rastliny nevytláča burina, je sterilná na semená iných rastlín. Usadia sa iba nánosy, ktoré viete ľahko v zárodku odstraňovať
Prvotná väčšia nákladnosť sa vráti vďaka vysokej ujateľnosti rastlín a vysokou výnosnosťou
Obsahuje viac ako 50% humusu, pre porovnanie bežná pôda obsahuje okolo 1-3,5% humusu – hodí sa preto na zúrodnenie pôd

Čo je vlastne rašelina?
Vzniká na rašeliniskách, druhu ekosystému, ktorý je neustále mokrý a voláme ho príznačne mokriny/mokrade. V nich vďaka odumierajúcim častiam rastlín dochádza vďaka nízkemu prístupu vzduchu pri ich rozklade ku vzniku rašeliny. Tento proces je veľmi pomalý, literatúra uvádza prírastok iba 4-10cm za 100 rokov v závislosti od druhu rastlín a geografie. Tvoria ju teda takmer výhradne pozostatky rastlín a voda. Existuje viac druhov podľa druhu rašeliniska (Na Slovensku sú to slatiny a vrchoviská...), dominantného druhu rastlín z akých sa utvára, či teplôt pri ktorých vzniká (geograficky).

Najrozšírenejším rozdelením druhu pre poľnohospodárske použitie je tzv. čierna a biela rašelina. Toto rozdelenie sa ujalo vďaka jednoduchej orientácii v stupni Ph (biela rašelina je viac kyslá). Každé jedno ložisko však má inú kvalitu suroviny a rozdiel je obrovský ako aj u uhlia, rope, či diamantoch. Samozrejme, každý druh má iné výhody.

Rašelinu tvorí takmer zo 60% uhlík. Je po dokonalom vysušení použiteľná aj ako palivo, čo žiaľ aj v 21. storočí je pravdou. Koniec koncov, je to veľmi skorá forma uhlia, energeticky veľmi neefektívna...

I keď to nie je presné (čierne uhlie aké ťažíme vznikalo v inom období a z iných vtedy prítomných rastlinách a v iných klimatických podmienkach), dá sa hovoriť o vývojových stupňoch uhlia ako o rašeline z ktorej môže vznikať lignit, následne hnedo-čierne a neskôr čierne uhlie. Posledným a najkvalitnejším je antracit, ktorého podiel uhlíka presahuje viac ako 90%. Rašelina ktorú dnes ťažíme vznikala od konca poslednej Doby ľadovej, teda asi 8000 rokov p.n.l. Áno, rastliny tvoriace rašelinu ktorú si od nás odnášate, si „pamätá“ ešte kroky mamutov a obsahuje pozostatky flóry a fauny, aká už na svete nejestvuje.

Odhaduje sa, že zaberá približne 2% zemského povrchu. Väčšina však tvorí malé územné útvary a nikdy nebude ťažená (na Slovensku máme veľa menších rašelinísk). Dnešná produkcia bude tak ako u mnohých iných surovín v budúcnosti vyčerpaná. Spotrebúvame príliš na to, ako dlho trvá jej vznik... Preto je zarážajúce, ak je aj dnes využívaná ako palivo.

Pobaltská rašelina predstavuje to najlepšie, čo v Európe na pestovanie kyslo-mylných rastlín nájdete. Dôležitá je veľkosť frakcie. Rašelina sa pri spracovaní delí na frakcie, teda na rôznu veľkosť vlákien. Ak pri pestovaní priesad v malinkých nádobkách je vhodná najmenšia veľkosť častíc (0-10mm), u pestovania Čučoriedok kanadských je vhodná frakcia čo najväčšia. Ponúkame frakciu 0-40mm vlákna.

Rašelina, ktorá sa po tisíckach rokov začína prevzdušňovať, stáva sa veľmi výživnou pôdou a zaručí pri dodržaní pravidelnej zálievky, hnojenia a správneho strihania skvelý priestor pre rast. Pozor- rašelina je sterilná, neobsahuje žiadne zásobné živiny.
K dispozícií máme preto vhodné hnojivá celoročne, s výberom poradíme. Špeciálne upozorňujeme na substráty zo záhradníctiev určené pre čučoriedky. Sú absolútne nevhodné. Je to zbytok po triedení rašeliny na baliacich linkách. Ich frakcia je jemná , po pár týždňoch zľahne, zostane ako betón a rastlina neprospieva.
Čučoriedka potrebuje vzdušný substrát a to jej zabezpečí len čistá rašelina. Okrem toho je tento substrát 2x tak drahý ako rašelina.
Každému zákazníkovi radi poradíme s pestovaním u nás zakúpených ovocných sadeníc a s hnojením a strihaním aj v nasledovných rokoch.

OBJEDNÁVKY formou súkromnej správy na Facebooku, Emailom na obchod@MartinoveSady.sk, alebo po starom telefonicky, SMS a WhatsApp na 0948 514 689.

ĎAKUJEME za podporu a tešíme sa na vás .