NAŠE EMU ZAČALI ZNÁŠKU

Priatelia, našli sme prvé dve vajcia. Príroda má veľmi dobrý kalendár a znáška začala okolo Vianoc.

Veľmi sa tešíme, lebo ešte pred pár dňami nebolo isté, ako dopadne ich puberta. Tá bola pomerne búrlivá a samice napádali samcov. Dospievajú o pár mesiacov neskôr. Páry vytvorili len pred pár dňami a nastal medzi nimi pokoj.

Napádanie samcov pred vytvorením párov je pravdepodobne prirodzený spôsob výberu partnera. Našťastie sa toto u ľudí neprejavuje.

Prvé vajíčka sú drobnejšie. Podobne ako u sliepok začínajúcich prvú znášku. No aj tak sú oproti bežným vajíčkam obrovské.

Pokúsime sa liahnuť vajcia už tento rok, no je to pomerne zložité. Tak nám držte palce. Určite o tom budeme písať viac a podelíme sa o skúsenosti.

Znášajú 15-30 vajec. Liahnutie trvá 48-60 dní od vloženia do liahne. Úspešnosť sa pohybuje okolo 50%. No aj po vyliahnutí je možný občasný úhyn jedincov.

Problémom je, že Emu Hnedý pôvodom z Austrálie, vajcia znáša v období kedy máme na severnej časti planéty zimné obdobie. Vajcia opúšťa a začne ich zahrievať až keď ich je väčší počet. No tie samozrejme v našich podmienkach dovtedy zamŕzajú. Treba ich pravidelne zberať a vhodne uskladniť.

Emu hnedý (Dromaius novaehollandiae) je najväčší nelietavý vták Austrálie a drží si druhé celosvetové poradie. Pre jeho chov sme sa riadili hlavne vlastnosťami - pri správnom chove nie je nebezpečný a neublíži ani deťom. Naša dcérka sa pri nich pohybuje bez problémov, aj keď samozrejme - pod dohľadom. Sú veľmi zvedaví, ale priateľský. Treba si dávať pozor na lesklé predmety, radi ich ďobú a kradnú.

Prvé dva páry sme získali na jar 2021 a úspešne dorástli do pohlavnej dospelosti. Našim cieľom je odchov mláďat, ktoré chceme ponúkať ďalším chovateľom. Mláďatá budeme ponúkať min. 3 mesačné (vtedy už výrazne klesá riziko úhynu a sú prejavené prípadné vady). Bežne sa predávajú pštrosy 2 mes., kde je riziko, že sa ešte prejaví problém s chôdzou.

Nami odliahnuté Emu budú mať genetické testy na pohlavie, čo je dôležité, ak plánujete chov v pároch-pri Emu nie je možné odlíšiť pohlavie inak ako pomocou DNA a tak neviete, čo si kupujete. Ceny a dostupný počet budeme zverejňovať na Facebooku v dostatočnom predstihu.

Dobrý a čestný chovateľ predáva jedince s genetickým testom a minimálne od 3 mesiacov. Do tohto obdobia sa môžu objavovať vrodené vady a predčasné úmrtia mláďat. Dobrý chovateľ vám ukáže rodičov a podmienky chovu. Riaďte sa tým, ak chcete začať s vlastným chovom a neunáhlite sa kúpou od priekupníkov. . .

-Martin-

20221228_101505jpg