Náš pastový VČELÍ MED

Pre tých, čo sa ešte s pastovaným medom nestretli: Do medu sa nič nepridáva, ani sa tepelne neupravuje. Zmenu vlastností a farby má za následok proces pastovania medu.

20220604_125241jpg

Pastovanie je vlastne len regulovaná kryštalizácia. Tá neregulovaná, teda prirodzená prebieha pri každom nefalšovanom mede aj u vás doma v pohári. Jej výsledkom je tuhý med, ktorý sa ťažko vyškrabuje z pohára. Med sa dá zohriatím znova dostať do tekutého stavu, ale opätovná kryštalizácia je pomerne rýchla. Pastovaný med, je vlastne med, ktorý sa každý deň počas kryštalizácie dôsledne premiešava aby sa vznikajúce kryštály medu nespájali. Kryštály sú malé a ďalej sa nevytvárajú a nespájajú.

Mieša sa do momentu, kedy proces kryštalizácie úplne neprebehne. Výsledkom je krásna krémová štruktúra s farbou podľa druhu medu od zlatej až po takmer bielu.

U repkového a slnečnicového medu je takýto postup dôležitý. Majú totiž vysoký pomer glukózy, ktorá kryštalizuje oveľa skôr ako fruktóza. Pokiaľ máte repkový med doma a nekryštalizuje, zamyslite sa nad jeho pôvodom... Na Slovensku zatiaľ nemá táto úprava medu veľa priaznivcov, predovšetkým z nevedomosti o jeho benefitoch. Napriek tomu, sme sa rozhodli ísť cestou kvality aj za cenu väčšej pracnosti.

Ako sme náš med pastovali

Na pastovanie medu sme použili pastovacie miešadlo od spoločnosti Baranik.sk, vyrobené z potravinárskej nereze, ako aj nádoby k tomu určené.

20220610_212857jpg

Pastovanie je možné začať až v momente, kedy stočený med začne prirodzene kryštalizovať. Aj tu existuje skvelá finta, ako nečakať týždne a nestrácať čas a hlavne, nenechávať med zbytočne starnúť. Proces kryštalizácie sa dá spustiť tak, že pridáte do medu pastovaný med z minulého roka. Kryštáliky už pastového medu fungujú ako akcelerátor kryštalizácie, sú základom tvorby kryštálov. Podobne funguje proces kryštalizácie aj u kovov a metalurgia tzv. očkovanie kovu často využíva.

Dôležité je, aby ste med neznehodnotili. Používajte iba svoj pastový med z minulej sezóny, v horšom prípade iba od dobrého včelára, ktorému dôverujete. Nami pridané 2kg sme získali od uznávaného včelára a funkcionára včelárskej organizácie - pána Janca z Púchova.
Pastovanie prebiehalo celkovo 7 dní a treba vystihnúť správny moment, aby med stuhol do finálnej krémovej podoby až vo fľaši. Inak by ste ho už nestočili. Pastový med sa preto stáča do fľaše ihneď po ukončený procesu.

20220615_093949jpg

Na Slovensku majú ľudia predsudky voči tomuto druhu medu. Veríme, že ich prekonáte a náš med vyskúšate. Včelári si za nedôveru ale môžu sami. Je pravdou a možno Vás to šokuje – väčšina medu na našom trhu nie je poctivým medom a kvalita dovážaného medu je nízka. V konečnom dôsledku dostanete zdravotne nezávadnú formu cukru – no s medom to nemá nič spoločné. Staré, ale osvedčené – žiadny včelár nemá toľko medu, aby ho predával celý rok . Vždy ho má obmedzené množstvá. Kupujte med priamo od včelára a neváhajte si jeho včelnicu prezrieť. Všímajte si počet rodín a neváhajte sa opýtať, akým spôsobom včelstvá lieči. Včelári na jednej strane kritizujú poľnohospodárov za pesticídy, no na druhej strane ich používajú na liečenie (na Slovensku je to cez 85-90% včelárov používa pesticíd Amitraz – v Rakúsku naopak 90% včelárov používa prírodné liečivá na báze kyselín a esenciálnych látok).

20220618_133019jpg

Úplne na koniec: termínus technikus. Medzi ľuďmi sa vyskytujú aj nesprávne názvy ako krémový a šľahaný. Oba sú nesprávne. Rovnako je nesprávne označenie vyskytujúce sa na väčšine takto upravených medov a to slovom „pastovaný“ med. Budeme používať správnu formu – PASTOVÝ a pre proces úpravy PASTOVANIE.
20220704_161621jpg20220704_161903jpg