5 ROZDIELOV: Čučoriedky z HYPERMARKETU alebo wWw.MartinoveSady.sk ?

1. Dlhé týždne plavby v kontajneroch zaoceánskych lodí?

Čučoriedky, ktoré si nakupujete u nás na sade sú spravidla pozbierané ráno v deň predaja, maximálne v predchádzajúci deň. Väčšina čučoriedok ponúkaných počas roka v HYPERMARKETOCH pochádza z Peru a Chile.

Mali by ste vedieť, že tieto čučoriedky by bez DODATOČNEJ CHEMICKEJ ÚPRAVY, v špeciálnom lodnom kontajnery neprežili prepravu. Technológia riadeného dozrievania čučoriedok v kontajneroch to umožňuje. Ale za akú cenu?

Len si to predstavte. Aká doba ubehne, než sa čučoriedky v Čile/Peru pozbierajú a kamiónmi ich prevezú do prístavu. Nalodia sa a loď sa vypraví na plavbu dlhú tisíce kilometrov. Možno vás prekvapíme, ale plavba z Peru do Európy trvá spravidla niekoľko týždňov. Nevieme, ako sú uskladnené, ako boli dopestované. Či neobsahujú plesne, parazity, cudzorodé látky... A tu sa proces opakuje... Loď sa vykladá a kontajner s čučoriedkami putuje do miestnej baliarne a odtiaľ kamiónmi do hypermarketov.

Takéto v kontajneroch dozrievané ovocie, sa predáva počas roka v kilogramovej cene 7 až 25 €/kg. Na rozdiel od našich, čerstvých čučoriedok priamo zo sadu, ktoré máte len za 8 €/kg.

2. Pesticídy, pesticídy a znova pesticídy...?

Naše čučoriedky nie sú striekané žiadnymi pesticídmi. V Európskej únii máme pomerne prísnu legislatívu ohľadom používania pesticídov a celá rada je ich zakázaná. Naše čučoriedky sú každý rok kontrolované priamym odberom plodov zamestnancami Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Vzorky putujú do akreditovaného laboratória a sú neklamným dôkazom dodržiavania prísnych predpisov.

Ale ako je tomu v Peru a Chile? Pod akým kontrolným systémom a podľa akých predpisov je ovocie dopestované?

Ste si istí, že si naozaj kupujete v hypermarketoch kúsok zdravia a nie kúsok chémie a karcinogénov, vďaka ktorým vyzerá ovocie aj po niekoľkých týždňoch čerstvo?

3. Viete, že 16 najväčších lodí znečistí ovzdušie viac ako všetky autá sveta?

Lodná preprava patrí medzi najnečistejšie. Ak chceme znižovať tvorbu emisií, ktoré sú hlavným dôvodom globálneho otepľovania, musíme podporovať miestne produkty. Odľahčia Zem od časti prepravy produkujúcej emisie.

Platí to všeobecne, nielen u ovocia. Rovnako neekologická je preprava iných potravín a tovaru. Napríklad takých vianočných stromčekov z ďalekej Severnej Európy. A to len, aby nakoniec skončili v spaľovni či v komposte...

4. Potravinová sebestačnosť bude kľúčová pre toto storočie?

Na Slovensku máme žalostne málo pestovateľov ovocia. Takzvaná záhradka Európy sa premenila na krajinu dovážajúcu potraviny z celého sveta. Sebestačnosť rodín vďaka ovocným stromom a dopestúvaniu zeleniny, premohla kultúra dokonale pokoseného trávnika okolo domov...

Pestovanie vlastného ovocia, alebo podpora lokálnych pestovateľov je najlepším spôsobom, ako to zmeniť. Podporujme lokálnu produkciu, podporujme potravinovú sebestačnosť.

5. Skutočnú chuť ovocia si vychutnáte len v krajine pôvodu?

Nielen banány chutia úplne inak v Európe ako tie čerstvo pozberané na plantáži. Ak ste doposiaľ neochutnali Kanadské čučoriedky vypestované na Slovensku, v skutočnosti neviete akú majú chuť. Poznáte iba chuť ovocia vytvorenú v kontajneroch na zaoceánskej lodi...

Chuť je subjektívna a nemerateľná, ale existuje aspoň jeden spôsob, ako porovnať naše čučoriedky a tie kontajnerové. Pomocou refraktometra sme odmerali cukornatosť v ovocí. Asi vás neprekvapím, ak poviem, že naše čučoriedky dozreté na slnku majú priemerne o 3-5 stupňov °Bx (Brix) vyššiu cukornatosť, ako tie dozrievané v lodnom kontajnery z hypermarketu. Chuť je plná a výrazná. Mierne sa líši len odrodou a konkrétnymi podmienkami v danej sezóne.

Najlepším spôsobom, ako získať ZDRAVÉ a ČERSTVÉ ovocie, je vypestovať si ho sám. Ak takúto možnosť nemáte, druhou najlepšou cestou je nakupovať ho priamo od lokálnych pestovateľov! Ale aj tu buďte ostražití. Neváhajte navštevovať sady a pýtajte sa. Poctivý pestovateľ Vás prevedie sadom a ukáže svoje dielo...

Nech už žijete kdekoľvek na Slovensku, pestujte vlastné ovocie a kupujte ovocie priamo od pestovateľov. Podporujete seba, svoje zdravie a často aj výrazne ušetríte.


Ďakujeme za podporu!