100% likvidácia Vijačky voštinovej pomocou baktérie?

  Po skončení sezóny sme z našich úľov zložili medníky. Práca s rámikmi pre včelára však zďaleka nekončí. Rámiky je treba správne zazimovať, aby sme ich mohli bez problémov použiť na budúci rok. Hlavným problémom je veľmi nenápadná Vijačka voštinová (Galleria mellonella).

Zazimované rámiky môžu byť postihnuté a dokonca aj úplne znehodnotené, ak sa v nich rozšíri tento nenápadný druh hmyzu. Každý včelár má s Vijačkou voštinovou skúsenosti počas celého roka. No vďaka prítomnosti včelstva sa zväčša nerozšíri (ak je rodina zdravá) v rozsahu, ktorý by predstavoval hrozbu. Inak je tomu u rámikov odložených mimo úľ.

Na doporučenie dlhoročných včelárov sme použili ako ochranu roztok B401 CERTAN. Pri chove včiel sa úplne vyhýbame antibiotikám a pesticídom inak hojne používaných medzi včelármi na Slovensku. Prostriedok B401 CERTAN obsahuje iba veľké množstvo grampozitívnej baktérie Bacillus thuringiensis.

Táto baktéria je prírodnou náhradou, pôsobiacou ako insekticíd na niektoré druhy hmyzu. V našom prípade, nemá žiadny vplyv na Včelu medonosnú, no pre Vijačku voštinovú predstavuje 100% likvidáciu.

Aplikácia je veľmi jednoduchá. Roztok sa riedi v pomere 10ml/200ml pitnej vody. Pripravený roztok sa pomocou roztrekovača rovnomerne aplikuje na obe strany rámika. Rámiky treba nechať vysušiť a následne umiestniť tak, aby nimi mohol prúdiť voľne vzduch. Na to používame nádstavky, ktoré sme zo spodnej a vrchnej strany prekryli jemným sitom.

Baktéria nahrádzajúca chemické prípravky

Bola objavená už v 1911 roku. Predchádzal tomu ale objav japonského vedca Shigetane Ishiwatu. Ten izoloval baktériu z mŕtvych lariev Priadky morušovej. Skúmal ich pre veľký úhyn lariev, ktorý si nevedeli vysvetliť a prinášala ekonomické straty. Baktéria dostala názov Bacillus sotto, po vtedajšom pomenovaní skúmanej „sotto nemoci“.

Inšpirovaný nemecký vedec Ernst Berliner izoloval príbuzný kmeň. Rovnako z mŕtvych lariev. Tie získal z múky z mlynu v Nemeckej spolkovej krajine Durínsko. A tak dostala názov Bacillus thuringiensis (Durínsko v Nemeckej forme Thüringen). Trvalo ešte pár rokov, než sa objav preniesol do praxe a až od roku 1938 prvýkrát vo Francúzsku, je komerčne používaný.

Ako funguje? Baktéria sa prostredníctvom potravy dostane do tráviaceho traktu lariev. Ten obsadí a larva uhynie (pôsobí iba na larvy). Nemôže sa teda ďalej množiť. Efektivita je 100% na rozdiel od starších spôsobov ochrany. Ešte dodnes používané sirné knoty majú efektivitu voči Vijačke voštinovej niekde medzi 40-60% a dym je pre človeka vysoko toxický.

Produkt je k dostaniu takmer v každom včelárskom obchode, mimo iné aj vo včelárskych potrebách na Moravskej ulici v Púchove u skvelého včelára pána Janca.

Ide to aj bez chémie, priatelia!
-Martin-

20220810_173706jpg20220810_183525jpg20220810_182748jpg20220810_174850jpg20220810_172902jpg