Nezlomné maliny

  Nápad založiť malinový sad prišiel vlastne zo dňa na deň. Bolo to počas zimy roku 2020. Čučoriedkový sad sme mali zväčša hotový a tak sme chceli skúsiť niečo nové. Zvažovali sme, ako využiť pozemok po mojom dedovi v obci Medné neďaleko Lednických Rovní. Jeho výmera bola cca 0,25ha. Pretože s malinami sme nemali žiadne skúsenosti, bol to trochu krok do neznáma. No napriek tomu sme objednali sadenice a začali pripravovať výsadbu.

20200415_113605_IMG_2478JPG

  Pozemok bol posledných 20 rokov lúkou. Oral sa naposledy keď som bol ešte dieťa. Orbu sme zabezpečili klasickým traktorom. Uprosili sme teda veľmi ochotného pána z dediny aby pozemok zoral. Keby vedel čo ho čaká, a nevedeli sme to ani my, určite by do toho nešiel s takou ochotou. Štvrť hektára sme orali 11 hodín. Traktor sa pokazil 3x a keby to nebol náš pozemok, utiekol by som...

20200509_130312jpg

  Čas nás tlačil, sadenice boli tesne pred dodaním. Keďže pôda nemohla premrznúť, držala vo veľkých hrudách. Pôda bola absolútne nevhodná, nepripravená. Pôdu sme striedavo polievali a nechali vysychať. Moc to nepomohlo a hlina stále nebola vhodná na výsadbu. Povolali sme na pomoc družstevný traktor s rotavátorom. Pôdu sa mu síce podarilo rozbiť, no len na menšie hrudky veľkosti orechov. Problém u takejto pôdy je, že rastliny jednoducho vyschnú po ich vysadení. Vlaha sa neudrží a steká ďaleko pod koreňový základ malej sadenice.

20200722_102719jpg

  Napriek všetkým poučkám a radám kedy a ako sadiť maliny sme nemali na výber. Sadili sme do pôdy, ktorej inak ročnú prípravu sme stlačili do dvoch týždňov vrátane inštalácie kvapkovej závlahy. Táto je dnes už podmienkou úspešného a efektívneho pestovania ovocia.

  Po všetkých počiatočných problémoch sa nám napriek všetkému z 1300 sadeníc neujalo len 6 a dokonca sme mali na jeseň toho roku aj prvé maliny. To nás utvrdilo v tom, že malina je naozaj vytrvalá rastlina schopná zvládať aj horšie podmienky a ak jej doprajete celodenné slnko, vodu a živiny, budete sa aj vy tešiť z tohto úžasného ovocia.  

20200909_112511_IMG_4211JPG

  Samozrejme, nie každý má čas a priestor skúšať vypestovať si vlastné maliny. Pre tých z vás, ktorí na pestovanie nemajú chuť, alebo čas, sme tu my a ovocie z nášho sadu.  

Martin