Budeme mať vlastné vajíčka

 Od tohto pondelka má náš čučoriedkový sad nových obyvateľov. Kúpili sme 35 sliepočiek. Jeden pozemok dáva priestor pre život rôznym rastlinám ale aj zvieratám. Snažíme sa aj malé rozlohy racionálne využívať v súlade s tým, čo chované a pestované druhy potrebujú.

  Myšlienka mať vlastné zdravé vajíčka nás presvedčila aj za cenu ďalšej starostlivosti naviac. Kto má skúsenosti s chovom hydiny a robí to správnym spôsobom aj s kvalitnou stravou vie, že to je na prvý pohľad ekonomicky stratová záležitosť. Netreba však používať „EXCEL“ vždy a všade ako misku váh pri výbere nášho rodinného jedálnička.

  Čas a prostriedky vynaložené do hydiny v porovnaní s pultovou cenou veľkoprodukcie nedáva zmysel. Nie ten ekonomický... Iba ten, kto si dopraje kvalitné domáce vajíčko na raňajky sebe a svojim deťom, alebo s nimi varí a pečie, dobre pozná ich skutočnú hodnotu. V tomto okamihu rozdiel v cene prestane hrať úlohu, pretože skutočne poctivé a zdravé vajíčka si jednoducho v obchode nekúpite. Je to naozaj „podpultový“ tovar pre rodinu a známych. Nemusí sa nám bežne ponúkaná kvalita páčiť, no jediným spôsobom ako s tým bojovať je náš osobný príklad tak, ako aj u rozširovania lokálnej produkcie pestovaného ovocia.

  Zvolili sme si pomerne nenáročný a osvedčený hybrid s názvom Horal žíhaný. Je známy svojou odolnosťou hlavne v zime. Váha v dospelosti predstavuje asi 2kg. Jedna z rozhodujúcich vlastností bola pre nás farba. Sliepky budú mať k dispozícii trvalý trávnatý výbeh viac ako 1000m2 medzi minulý rok vysadenými slivkami v kopci. Okrem toho, že si väčšinu potravy nájdu samé, budú dostávať len šrotované obilie a kukuricu. Keďže sliepky máme pre radosť a nie je pre nás prvoradé množstvo vajíčok, nebudú kŕmené zmeskami z obchodov a budú v kvalite BIO.

  Voľný výbeh predstavuje riziko, že si sliepku vyberie ako hlavný obedný chod niektorý z dravcov krúžiacich nad našim sadom. Operení dravci pre nás pestovateľov nie sú vôbec neželaní. Naopak, na oplotení sadu a na neďalekých stromoch sme urobili všetko preto, aby sa v blízkosti sadu zdržiavali. Osadili sme niekoľko T-stĺpikov a dokonca aj búdok. Nechceme bojovať s hrabošmi inak ako prírodne, bola to teda jasná voľba. Veľkým problémom pri pestovaní bobuľového ovocia sú škorce a drozdy ktoré úrodu zničia behom pár dní a dravce teda pôsobia ako účinná prevencia.

No a teraz budeme čakať, ako to dopadne a či zostane na našom sade naďalej harmónia ☺

Martin

20210308_155117jpg