Ak je v zime nad 9°C - NEVEŠAJTE VONKU PRÁDLO PRIATELIA :-D

AKO DLHO VYDRŽÍTE BEZ WC???

 Včely aj celú zimu. Naplnia si svoj výkalový vačok až do 50% celkovej vlastnej hmotnosti. Len si to predstavte na sebe pri vianočnom obžerstve.

Ale neteší ich to... a preto v taký deň, ako nastal včera na Nový rok, si tiež rady uľavia. Neodporúčame preto teraz vešať vonku prádlo priatelia - padá BIO CHEMTRAILS!

Včely vyletujú z úľa aj počas zimného obdobia. Takéto zimné prelety sme pozorovali včera. Včely trávia zimné obdobie v tzv. zimnom chumáči. Má tvar gule, resp. strapca. Včely sú totiž ako ostatný hmyz studenokrvné živočíchy, teda ich aktivita je viazaná na teplotu okolia. Včely vyletujú v každom ročnom období, ale až keď teplota dosiahne min. 9°C.

Včera sme teda pozorovali dôležitý prelet, vďaka teplote 10-11°C, ktoré sme aj namerali. Včely si vyprázdňovali svoje výkalové vačky. Včielky si ho bežne v úli nevyprázdňujú, sú šikovné a dobre vedia, že by si koledovali o nemoci. Ak sa to deje, je to prejav onemocnenia včelstva.

Treba ešte dodať, že takéto zimy v minulosti neboli bežné. Tieto prelety sa odohrávali skôr vo februári/marci. Nárast teploty môže v matke prebudiť predčasné kladenie vajíčok, čo má za následok zvyšovanie teploty v chumáči a väčšiu spotrebu zásob (med aj peľ). Môže to skončiť aj kolapsom a úhynom včelstva ešte do začiatku jari.

Zmena klímy je veľkou výzvou aj pre včelárov.